top of page

SEBEPOŠKOZOVÁNÍ U DĚTÍ. CO JE SEBEPOŠKOZOVÁNÍ? Píše Mgr. Lenka Ottová

Okolo 10 % mladých lidí zmiňuje, že se někdy sebepoškozovalo, tento problém se ovšem může vyskytovat i u dospělých. Co je to vlastně sebepoškozování?


sebepoškozování: „kompulzivní nebo impulzivní zraňování vlastního těla, které je motivované potřebou vyrovnat se s nesnesitelnou psychickou bolestí či úzkostí a znovu získat pocit rovnováhy emocí a to bez zjevného záměru ukončit život a bez záměru sexuálního nebo dekorativního.‘‘ (Sutton)


Nejčastějším typem sebepoškozování je zraňování kůže – řezání, škrábání, pálení apod.


• Sebepoškozování slouží k uvolnění negativně prožívaných emocí, opravdu funguje a v tom se skrývá i jedno z jeho hlavních nebezpečí – vznik závislosti. Další rizika jsou možné ohrožená zdraví a života, časté nasednutí sebevražedných myšlenek, riziko nápodoby pro ostatní a těžká farmakologická a psychoterapeutická ovlivnitelnost.


Proč závislost? Typický průběh obsahující tzv. bažení (craving)



PROČ SE DĚTI SEBEPOŠKOZUJÍ?


Sebepoškozování je s největší pravděpodobností výsledkem nějaké jiné emoční těžkosti – studu, smutku, nervozity, vzteku. Pomáhá uvolnit fyzické či emoční napětí. Důvody „proč“ jsou znázorněny v tabulce níže:


Doporučení pro rodiče


  • Na své dítě netlačte, za sebepoškozování ho netrestejte a neobviňujte! Podobné reakce mohou v dítěti ještě více prohloubit pocity studu a nepochopení.

  • Zkuste přistupovat k sebepoškozování jako k informaci o tom, že vaše dítě trápí něco, co třeba ani neumí pojmenovat a s čím si samo neví rady.

  • Dítě vyslechněte si ho a dejte mu najevo, že ho máte rádi a chcete mu pomoci.

  • Pokud vás na problém sebepoškozování vašeho dítěte upozornila škola, zkuste se na to dívat jako na pomoc a zájem o vaše dítě, spolupracujte se školou na případném řešení.

  • Vyhledejte a nabídněte dítěti možnost profesionální psychologické pomoci. Bez odborníků se to většinou neobejde.

  • Dbejte na svoji duševní pohodu a neklaďte na sebe nárok, že problém sami vyřešíte. V případě potřeby pro sebe vyhledejte odbornou pomoc. Pokud nebudete psychicky v pohodě vy, nebudete mít kapacitu na to, abyste pomáhali druhým.

79 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page