top of page

RIVOTRIL: Dobrý sluha, zlý pán. Píše MUDr. Veronika Málová

Paní N. procházela těžkým rozvodem a začala trpět nespavostí. Zavolala svému praktickému lékaři s žádostí o léky na spaní. Praktik pohotově odeslal recept na Rivotril, aniž by blíže informoval paní Novákovou o rizicích, které jsou s těmito léky spojené.

 

V praxi bohužel není vždy dostatek času a prostoru sdělit nebezpečí spočívající v dlouhodobém každodenním užívání benzodiazepinů a hypnotik (z firemních názvů např. Lexaurin, Neurol, Stilnox). To vede k menší obezřetnosti a z léku, který má v akutních situacích pomáhat, se stane droga, jejíž užívání je velmi obtížné ukončit.

 

A jak to bylo s paní N. dál? Po 10 letech každodenního užívání se dostává na psychiatrii s panickými atakami a úzkostně depresivními stavy. Lamentuje nad tím, jak jí zázračný Rivotril již vůbec nezabírá. V ambulanci psychiatra nyní zjišťuje, že bude nejprve nutné postupně snižovat až zcela vysadit uvedený preparát. Tento samotný proces je pro pacienta často velmi náročný, jelikož závislost na benzodiazepinech není jen fyzická, ale také psychická.

 

Až po úspěšném absolvování první fáze se můžeme s paní N. blíže dívat na to, jak lze řešit její úzkost a depresivitu bezpečnou a nenávykovou cestou.

 

Závislost na benzodiazepinech je stejně závažná jako závislost na alkoholu. Abstinenční příznaky jsou téměř totožné. Mohou nastat život ohrožující komplikace jako jsou epileptické záchvaty a delirium tremens. Odvykací stavy u těchto látek mohou vyžadovat hospitalizaci a to i proti vůli pacienta.

 

Tyto látky (benzodiazepiny a hypnotika) jsou velmi rozšířené, jejich preskripce je poměrně liberální. Mají široké spektrum účinků a jsou velmi oblíbené pro jejich rychlý nástup efektu. Akutně rozpouští úzkost, navozují spánek, snižují aktivitu nervového systému. Bohužel z dlouhodobého hlediska jsou tyto látky návykové a úzkostně-depresivní stavy naopak prohlubují.

 

Maximální délka každodenního užívání je stanovena na osm týdnů. Při dlouhodobějším užívání roste tolerance, což znamená, že dotyčný užívá stále větší dávky ve stále větší frekvenci. Riziko vzniku syndromu závislosti je zde opravdu vysoké.

 

Další možnosti léčby akutní úzkostí/ nespavosti:

K léčbě akutní úzkosti či nespavosti máme k dispozici i jiné, než benzodiazepinové preparáty. Preferujeme je zejména pro absenci rizika závislosti. Mezi jejich zástupce patří například Atarax, Buspiron či Chlorprothixen.

 

Pokud užíváte nějaké léčivé byliny (třezalka, kozlík, meduňka), je vhodné jejich současné užívání s psychofarmaky zkonzultovat se svým ošetřujícím lékařem.

76 zobrazení
bottom of page