top of page

ELEKTROKONVULZIVNÍ TERAPIE: Pomocná ruka v léčbě duševních obtíží. Píše MUDr. Petra Vanešová


Elektrokonvulzivní terapie (ECT), nebo také neuromodulace, je léčebná metoda, která často vyvolává kontroverze v diskuzích o duševním zdraví. I přestože zůstává mnohými nepochopena a obklopena mýty, pro některé pacienty trpící těžkými duševními poruchami může být ECT účinným nástrojem v boji proti jejich obtížím. Podívejme se společně na to, co ECT obnáší a jak může pomoci.


Historie a vývoj

Historie ECT sahá do 30. let 20. století, kdy byla poprvé použita k léčbě psychických poruch. Původně se metoda prováděla bez použití anestezie, což bylo pro pacienty velmi nepříjemné. Avšak v průběhu času došlo k pokroku a modernizaci terapie. Dnešní moderní přístroje přinášejí řadu inovací, které směřují k dosažení maximální účinnosti a zároveň zajištění komfortu pacienta. Současná ECT je zcela bezbolestná a probíhá pod pečlivým dohledem zkušeného týmu odborníků. Využívá moderní, krátkodobou anestezii a relaxační léky, což eliminuje jakékoliv bolesti či nepříjemné pocity.


Průběh ECT

Proceduře předchází celkové zhodnocení zdravotního stavu pacienta a rozhodnutí o jeho schopnosti podstoupit ECT a anestezii. Samotný zákrok začíná umístěním elektrod na pacientovu hlavu, elektrody pak posílají kontrolované elektrické impulsy do mozku, které vyvolávají krátký, kontrolovaný epileptický záchvat. Celý proces trvá obvykle pouze několik minut a pacient spí během celé procedury.


Funkce ECT

Neuromodulace má pozitivní vliv na některé psychické poruchy, jako jsou poruchy nálady a některé typy psychóz. Zpravidla se využívá v léčbě těžkých stavů, zejména tam, kde není adekvátní reakce na standardní léčbu. Dále je metoda je často aplikována u poruch, jež jsou natolik závažné, že neumožňují vyčkat na účinek léků, který může nastoupit až v řádu několika týdnů. Léčba je obvykle krátkodobá a ve srovnání s léky rychlá; pacienti mohou pociťovat výrazné zlepšení již po několika sezeních. V léčbě některých psychických poruch dosahuje účinnost ECT dosud nepřekonaných výsledků ve srovnání s jinými metodami léčby.


Je ECT bezpečná?

Moderní ECT je bezpečná procedura, která je pečlivě monitorována lékařským týmem. Přestože může mít několik vedlejších účinků, jako krátkodobou ztrátu paměti nebo bolesti hlavy. Tyto vedlejší účinky jsou zpravidla dočasné a obvykle ustupují rychle po skončení léčby. Lékaři pečlivě vyhodnocují každého pacienta a vybírají ty, kteří by měli z ECT nejvíce profitovat. Prospěch z ECT zpravidla převažuje nad potenciálními riziky. Elektrokonvulzivní terapie nebyly nikdy od chvíle svého vzniku ani přerušeny, ani zakázány, což svědčí o účinnosti a bezpečnosti metody.


Závěrečné myšlenky

ECT pro mnohé pacienty poskytuje naději na zlepšení kvality života. Je důležité zdůraznit, že ECT je odborně prováděná léčebná metoda, která pomáhá v léčbě určitých psychických poruch. Pacienti hledající cestu k uzdravení by měli mít možnost informovaně rozhodnout o svém léčebném plánu, včetně diskuse o ECT jako možné volbě. Rozhodnutí o podstoupení ECT by mělo být založeno na informovaném souhlasu, vzájemné důvěře mezi pacientem a lékařem a respektu k individuálním potřebám a preferencím každého pacienta.

29 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page