top of page

Jaké místo ve společnosti má hazard? Proč se týká všech sociálních vrstev? Píše Mgr. Jiří Tupý.

Od neškodné zábavy ke statisícovým dluhům

Hazard a sportovní sázky často začínají jako neškodná zábava a zájem o sport. Během let se ze zábavy stává zvyk a později závislost. Počáteční vzrušení ze hry je vystřídáno únikem z reality a honbou za nedostižným získáním prohraných peněz zpět. Vše se děje pomalu a plíživě.


V minulosti byl gambling problémem jen určitých sociálních vrstev, provozoval se v kamenných hernách a často byl spojen s užíváním návykových látek a kriminalitou. Dnešní gambling vypadá úplně jinak. Z velké části se přesunul do on-line prostředí a stal se jevem skrytějším a rozšířeným napříč všemi společenskými skupinami. Vzdělání, inteligence, rodinné zázemí ani dobře placené zaměstnání není zárukou toho, že člověk gamblingu nepropadne.


Jak si tedy můžeme představit typického novodobého gamblera? Má obvykle dobře placené zaměstnání, rodinu, většinou má zájem o sport, bývá výkonově zaměřený, někdy je impulzivní. Většinou se hazardu (kurzovým sázkám, hazardním hrám či kombinaci obojího) věnuje roky či spíše desetiletí. Není výjimkou, že první sázky provozoval už ve svých 13 letech prostřednictvím trenéra, staršího kamaráda či otce. Tehdy samozřejmě ještě nešlo o patologické hráčství. Podobně jako například u vzniku závislosti na alkoholu vzniká i závislost na hazardní hře plíživě a dlouho.


Jak se pozná člověk závislý na hazardu? Navenek většinou funguje velmi dobře. Na první pohled bývá často nemožné tento problém identifikovat. Člověk, který propadl gamblingu, to dokáže dlouhé roky a někdy i desetiletí skrývat i před nejbližšími. Žije takzvaně dvojí život, během kterého se tajně věnuje hazardu a postupně se dostává do spirály dluhových problémů a půjček.


Co obvykle přiměje takového člověka k tomu, aby vyhledal pomoc? Prvotním impulzem bývá často podmínka partnerky. Často odbornou pomoc vyhledá ve chvíli, kdy už neustojí ten neustálý tlak a jde s pravdou ven či to na něj praskne nějakým jiným způsobem. V tu chvíli se u něj obvykle dostavuje obrovská úleva, že už nemusí nosit masku a hrát divadlo. Těžké období to naopak bývá pro ty nejbližší, kteří zjišťují, že celé roky žili vedle někoho, koho vlastně pořádně neznají. Důvěra bývá zásadně narušena. Proto někdy bývá vedle terapie pro samotného hráče důležitá také léčba celého rodinného systému.

30 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page